Sivut

sunnuntai 24. tammikuuta 2016

DocPoint - Parhaat tärpit

Vuoden ihanimmat päivät lähestyvät! Epämääräinen blogitauko on pakko lopettaa, jotta pääsen hehkuttamaan teille Helsingin alkukevään hienointa elokuvatapahtumaa, DocPointtia. 

Koska festivaalin vuoden 2016 ohjelmisto on täynnä niiiin älyttömän mielenkiintoisia leffoja, autan teitä valinnanvaikeuden kanssa ja heitän omat tärppini festarin ohjelmistosta! Jee!



Vuodesta 2000 asti järjestetty DocPoint on dokumenttielokuvalle omistettu elokuvafestivaali, jonka ohjelmistoon kuuluu vuosittain tajuton määrä dokkareita, niin meiltä kuin maailmalta. Viime vuonna vietin koko viikonlopun elokuvateatterista toiseen juosten ja en ole katunut päätöstä päivääkään.

Suosittelen täysiä ostamaan sarjalipun ja katsomaan useamman dokkarin päivässä. Festari kestää kuitenkin vain viikon ja suurin osa esitettävistä leffoista ei koskaan pääse laajempaan teatterilevitykseen Suomessa. Eli tää saattaa olla ainoa mahdollisuus nähdä joitain näistä pätkistä Suomessa koskaan!
Että niin!
Sarjalippua kouraan ja teatteriin!

Lisätietoja aikatauluista, tapahtumapaikoista, lipuista ja kymmenistä muista festivaalilla esitettävistä leffoista löydät osoitteesta www.docpoint.info.





Genetic Me
Miksi olemme sitä mitä olemme... ja mitä sille voi tehdä? Mitä DNA voi paljastaa meistä ihmisinä vai paljastaako se mitään? Lone Frank on tiedeuskovainen tanskalainen, jonka perimässa on sudenkuoppia: masennusta ja alkoholismia. Kun geenit alkavat heitellä kapuloita Frankin rattaisiin, pyrkii hän etsimään vastauksia elämääkin suurempiin kysymyksiin: kuka hän on, miten hänestä tuli itsensä ja voiko perimän määräämään kohtaloon vaikuttaa. 

Sota ja mielenrauha
"Kuinka monta sukupolvea traumojen ja mielten haavojen parantamiseen tarvitaan?"
Pakko myöntää, että on kaksi asiaa jotka hyvin harvoin saavat mussa aikaan sen suurempia säväreitä: Suomi ja sota. Mutta kun luin tästä suomalaisten kollektiivista sotien jälkeistä traumaa käsittelevästä dokumentista, innostuin kuin pikkulapsi karkkikaupassa. En malta odottaa nähdä, miten dokumentaristi Ari Matikainen käsittelee kansaamme syvästi koskettaneita tapahtumia, hiljaisuudesta johtuvia patoutumia sekä miten ne näkyvät yhteiskunnassamme vielä tänäkin päivänä.



The Wolfpack
Vanhemmat lukitsivat seitsemän veljeksen katraan perheen asuntoon koko heidän lapsuutensa ja nuoruutensa ajaksi. Yhteiskunnan ulkopuolella kasvaneet veljekset löysivät elokuvien tekemisestä eskapismin avaimen. Entä miten käy, kun pojat pyrkivät pakoon perhettään? Odotan tätä leffaa aivan älyttömän paljon. Useasti palkittu dokkari kertoo tarinan, joka on liian uskomaton käsikirjoitettavaksi.

Miss Sharon Jones
Miss Sharon Jones on artisti, joka on saanut kokea millaista on olla liian musta ja liian nainen menestyäkseen rock-musiikissa. Oscar-palkittu dokumentaristi Barbra Kopple seuraa "naispuoliseksi James Browniksi" nimettyä laulajatarta, joka 57 vuoden iästä ja haimasyövästä huolimatta on palaamassa takaisin lavoille. 


Imagine Waking Up and All Music Has Disappeared

Mitä jos musiikki katoaisi maailmasta? Mitä ihmiset tekisivät? Bill Drummond on musiikkimaailman entinen supertähti: hänen yhtyeensä The KLF oli brittilistojen kärjessä ja hänen manageroimansa Echo & The Bunnymen soi esim. omassa soittimessani vieläkin. Drummondilla on projekti nimeltä The17: kuoro, jonka tehtävänä on laulaa yksi kappale, joka äänitetään ja tuhotaan. 

Time / OUT OF JOINT
Mitä aika on? Voiko ajan saada liikkumaan taaksepäin? Fyysikot, filosofit ja muut ovat pohtineet ajan sääntöjä ja merkitystä aina ajanlaskun alusta (heh heh) alkaen. Rakastan outoja ja pohdiskelevia tiededokumentteja, joten tää on todellinen must see.


The Darkness Collection
Kokoelma eri maissa tuotetuista lyhytelokuvista, jotka kertovat pimeydestä ja pimeyden kokemuksista. Hevi medöl, tää on pakko nähdä.




Lähi-idän musiikin ja taiteen uugee-skene on kiehtova aihe, jota käsitellään aivan liian vähän missään mediassa. Arabiperinteestä vaikutteensa ammentavat tyylit, yhteiskuntakritiikki sekä arabikevään tapahtumat nivoutuvat yhteen tässä dokkarissa, joka seuraa nuoria musiikin- ja taiteentekijöitä Ammanissa, Beirutissa, Kairossa, Haifassa ja Ramallahissa.

This Is What It Is
Mitä teet, kun musiikkisi on laittomampaa kuin kokaiini? Kuubalainen yhteiskuntakriittistä hiphoppia esittävä duo Los Aldeanos kertoo vastauksen tähän kysymykseen.




Orion: The Man Who Would Be King
Taas tarina, joka on aivan liian uskomaton käsikirjoitettavaksi. Orion on laulaja, joka kuulosti ja näytti liikaa Elvikseltä myydäkseen levyjä. Kun kuningas poistui rakennuksesta, astui Orion hänen jättämiinsä saappaisiin. 

Swing Game
Tyypit haluavat tehdä dokkarin Suomen pelialasta, mutta päätyvät itse pelintekijöiksi... tai ainakin he yrittävät. Vaikka idis saakin rahoittajat ja mentorit innostumaan, ovat tyypit silti noviiseja tällä kehittyvällä ja ailahtelevaisella alalla.

___

Dokumentteja on festivaalin ohjelmistossa on ainakin miljoona lisää. Mitä kelasit katsoa?
Tutkaile läpi koko ohjelma, hanki liput ja fiilistele.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti